Studii clinice

Durerile de cap-risc mai mare de dezvoltare a Sindromului de ochi uscat?

Durerile de cap pot crește riscul de aparitie a Sindromulului de ochi uscat (DED), potrivit unei analize sistematice și a unei meta-analize publicate.Pentru a găsi cercetări care să examineze dacă durerea de cap este legată de riscul de aparitie a Sindromului de ochi uscat( DED), dr. Shuyi Liu și colegii sai de la Universitatea de Medicină Dalian din China au făcut o cercetare amănunțită a literaturii de specialitate.

Cercetătorii au descoperit că durerea de cap cauzata de toate cauzele posibile a fost asociata cu un risc mai mare de aparitie a DED, pe baza a 11 studii incluse (3,6 milioane de persoane). În ceea ce privește diferitele tipuri de dureri de cap, durerile de cap cluster, durerile de cap tensionate și migrenele au fost toate asociate cu un risc mai mare de declansare a DED.

Studiile caz-control s-au dovedit a avea un risc ceva mai mare pentru DED decât studiile transversale și de cohortă (rapoarte de cote, 1.600 și, respectiv, 1.440, față de 1.707). Toate tipurile de dureri de cap au fost legate de un risc crescut de aparitie a DED în America, Europa, Asia și Oceania.

„Studiul nostru indică faptul că durerea de cap crește riscul de aparitie a DED, în special la pacienții cu migrenă. Cu toate acestea, sunt încă necesare studii mai relevante pentru a identifica procesul fiziopatologic exact din spatele acestui fenomen clinic”, scriu autorii. „Rezultatele studiului nostru pot fi semnificative în prevenirea și tratamentul DED.”

Lasă un răspuns