Driving Ophthalmology

Revolutia OCT in oftalmologie

OCT, sau tomografia cu coerentă optică, este o tehnică imagistică avansată care a revoluționat diagnosticul și tratamentul afecțiunilor oculare în ultimii ani. Această tehnologie permite obținerea de imagini precise și detaliate ale structurilor oculare, inclusiv a retinei, a nervului optic și a corneei.

OCT utilizează un fascicul de lumină pentru a genera imagini tridimensionale ale ochilor, similare cu imagini de tip CT sau RMN. Aceste imagini permit medicilor să vizualizeze cu precizie structurile oculare, permițând depistarea afecțiunilor oculare în stadii incipiente și monitorizarea progresiei acestora.

OCT este util în diagnosticul și tratamentul multor afecțiuni oculare, inclusiv degenerarea maculară legată de vârstă, glaucomul, diabetul, cataracta și corioretinopatia seroasă centrală. Pentru degenerarea maculară legată de vârstă, OCT poate fi folosit pentru a vizualiza stratul de pigment epitelial al retinei și pentru a monitoriza schimbările care apar în timp.

Pentru glaucom, OCT poate fi folosit pentru a măsura grosimea nervului optic și a fibrelor nervoase. Acest lucru permite medicilor să determine gradul de deteriorare și să monitorizeze progresia afecțiunii. În cazul diabetului, OCT poate fi folosit pentru a detecta edemul macular, ceea ce poate duce la pierderea vederii.

Pentru a efectua un OCT, pacientul trebuie să stea în fața unui aparat special, care utilizează o rază de lumină pentru a scana ochii. Procedura este complet nedureroasă și durează doar câteva minute.

În concluzie, OCT este o tehnologie imagistică importantă în oftalmologie, care permite medicilor să vizualizeze cu precizie structurile oculare și să depisteze afecțiunile în stadii incipiente. Această tehnologie este esențială pentru monitorizarea și tratamentul afecțiunilor oculare, inclusiv a degenerării maculare legate de vârstă, glaucomului și diabetului. Prin utilizarea OCT, medicii pot îmbunătăți calitatea vieții pacienților și pot preveni pierderea vederii.

Lasă un răspuns