Driving Ophthalmology

Cataracta Zonulara

Ce Este Cataracta Zonulară?

Cataracta zonulară este un tip de cataractă care afectează zonulele, care sunt fibre subțiri care ajută la menținerea lentilei în loc în ochi. De obicei, este moștenită ca o trăsătură dominantă autosomală, ceea ce înseamnă că o persoană trebuie să moștenească doar o copie a genei mutante de la un părinte pentru a dezvolta afecțiunea. Aceasta înseamnă că, dacă un părinte are cataractă zonulară, există o șansă de 50% ca și copilul său să moștenească afecțiunea.

Cataracta zonulară poate fi, de asemenea, dobândită, ceea ce înseamnă că se dezvoltă mai târziu în viață ca urmare a altor factori, cum ar fi trauma, expunerea la radiații sau anumite medicamente. Este important de reținut că nu toate cazurile de cataractă zonulară sunt moștenite și este posibil să se dezvolte afecțiunea fără a avea un istoric familial al acesteia.

Simptomele cataractei Zonulare
Principalul simptom al cataractei zonulare este scăderea vederii. Acest lucru poate fi gradual sau brusc și poate afecta unul sau ambii ochi. Alte simptome pot include:

Vedere încețoșată: înnorarea lentilei poate face ca obiectele să pară neclare sau distorsionate.

Strălucire și halouri: înnorarea lentilei poate provoca împrăștierea luminii, ducând la strălucire și halouri în jurul luminilor.

Sensibilitate la lumină: înnorarea lentilei poate face ochiul mai sensibil la lumină, provocând disconfort în medii luminoase.

Dificultate de a vedea noaptea: înnorarea lentilei poate face mai dificilă vederea în condiții de lumină scăzută, cum ar fi noaptea.

Vedere dublă: în cazurile severe de cataractă zonulară, lentila poate deveni dislocată, ducând la vedere dublă.

Care sunt unii factori de risc pentru cataracta Zonulară?
Există mai multe cauze potențiale și factori de risc pentru dezvoltarea unei cataracte zonulare, inclusiv:

-Traumatism la nivelul ochiului, cum ar fi o lovitură la nivelul capului sau o leziune a ochilor, poate provoca leziuni ale zonulelor și poate duce la dezvoltarea unei cataracte zonulare.

-Factori genetici: unii oameni pot fi mai predispusi genetic la dezvoltarea unei cataracte zonulare din cauza factorilor genetici mosteniti.

-Afectiuni medicale: anumite afectiuni medicale, cum ar fi diabetul sau sindromul Marfan, pot creste riscul de a dezvolta o cataracta zonara.

Diagnosticul cataractei Zonulare

Cataracta zonulară poate fi diagnosticată în timpul unui examen oftalmologic cuprinzător.

În timpul examenului, medicul oftalmolog vă va evalua acuitatea vizuală, care este o măsură a cât de bine puteți vedea și va verifica orice anomalii ale formei sau dimensiunii ochiului. De asemenea, pot folosi un dispozitiv numit lampă cu fantă, care le permite să examineze în detaliu partea din față a ochiului, pentru a căuta semne de cataractă.

În plus față de aceste teste, oftalmologul poate utiliza, de asemenea, un test numit test de tonometrie pentru a măsura presiunea din interiorul ochiului. Acest test este utilizat pentru a diagnostica glaucomul, care este o afecțiune care poate provoca leziuni ale nervului optic și poate duce la pierderea vederii.

Dacă se suspectează o cataractă, medicul oftalmolog poate recomanda, de asemenea, teste suplimentare, cum ar fi testele imagistice pentru a confirma diagnosticul. Aceste teste pot include ultrasunete, tomografie computerizată (CT) sau imagistică prin rezonanță magnetică (RMN).

Opțiuni de tratament pentru cataracta Zonulară
Tratamentul pentru cataracta zonulară implică de obicei o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea lentilei afectate și înlocuirea acesteia cu o lentilă artificială. Această intervenție chirurgicală se numește extracție a cataractei.

Chirurgia cataractei este, în general, o procedură sigură și eficientă, iar majoritatea oamenilor experimentează o viziune îmbunătățită în urma procedurii.

Lasă un răspuns