Curiosity

Mașina timpului -Filosoful grec antic Chrysippus și prima descriere a chirurgiei cataractei

În ciuda faptului că este una dintre cele mai frecvente operații la nivel mondial, originea chirurgiei cataractei este necunoscută. În prezent, cea mai veche descriere medicală cunoscută a extracției cataractei poate fi localizată în capitolul al șaptelea din „De Medicine” scris de Celsus în secolul al II-lea CE (1). Dar când și de unde a apărut practica? În căutarea răspunsurilor, unii s-au uitat spre vechii egipteni, o civilizație cunoscută pentru dezvoltarea unui bazin mare de cunoștințe în multe domenii. Deși Egiptenii pot fi progenitorii acestei tehnici, în prezent nu există dovezi directe că au folosit chirurgia cataractei – și astfel rămâne doar o ipoteză (2). Ca urmare a incertitudinii din jurul problemei, legendarul medic Indian Sushruta, care probabil a trăit în secolul al VI-lea î. HR., este adesea presupus a fi tatăl chirurgiei cataractei; cu toate acestea, dacă căutăm prima descriere, trebuie să acceptăm că cele mai vechi manuscrise supraviețuitoare ale operei lui Sushruta, „Sushruta Samhita: Uttara Tantra”, datează de fapt din epoca comună.

În schimb, cea mai veche descriere disponibilă a chirurgiei cataractei provine de fapt din filozofie, mai degrabă decât din medicină. Descrierea a fost scrisă de Chrysippus, un filozof atenian care a trăit în secolul al III-lea î.HR., dar acest text a fost păstrat incomplet. Un fragment din opera lui Chrysippus a fost inclus mai târziu de Simplicius din Cicilia în comentariul său despre „categoriile” lui Aristotel, datând din secolul al VI-lea CE. Fragmentul lui Simplicius: Aristotel rezolvă și astfel de dispute adăugând o altă diferență între ele, și anume că contrariile se pot schimba în lucrurile capabile să le primească, dar nu este posibil ca o schimbare care apare fie din posesie, fie din privațiune să poată provoca apariția celeilalte. Pentru că, deși orbirea vine din vedere, această schimbare nu are loc și în direcția inversă. Și din această cauză Chrysippus a ridicat întrebarea dacă cei care suferă de cataractă, dar capabili să-și recupereze vederea după o afectiune a ochiului, sunt numiți orbi și el a ridicat aceeași întrebare și în cazul celor ale căror pleoape sunt închise în mod natural: deoarece capacitatea de a vedea există, ele seamănă cu cineva care își ține ochii închiși în mod voluntar sau cu cineva împiedicat de un ecran să vadă, deoarece dacă acest ecran este îndepărtat, el nu este în niciun fel împiedicat să vadă. Deci nu de la privațiune la posesie se produce o astfel de schimbare. Dar Aristotel se gândește aici la tipul de privațiune care constă într-o dizabilitate. Căci dintr-o astfel de privațiune nu se mai întoarce la posesia corespunzătoare.

Chirurgia cataractei antice

Deci, cum arăta operația de cataractă în vremurile vechilor greci? Cuvântul folosit de Chrysippus pentru a desemna operația de cataractă în sine – verbul „parakenteo” – înseamnă „a străpunge sau a împinge în lateral”, indicând faptul că această procedură a necesitat o formă de „înjunghiere”, probabil folosind un instrument ascuțit. Cu toate acestea, Simplicius adaugă un context suplimentar în comentariul său: el compară o cataractă cu o perdea care trebuie ruptă sau îndepărtată. Dincolo de aceasta, nu se cunosc detalii suplimentare.
Faptul că atât Chrysippus, cât și Simplicius au folosit chirurgia cataractei ca exemplu în textele lor filosofice respective sugerează că procedura a fost bine cunoscută atenienilor, indicând faptul că, deși nu am găsit practicieni anteriori decât Sushruta, căutarea de a găsi originea chirurgiei cataractei continuă.

Despre autor: Andrzej Grzybowski
Andrzej Grzybowski este profesor de Oftalmologie și președinte al Departamentului de Oftalmologie, Universitatea din Warmia și Mazury, Olsztyn, Polonia, și șef al Institutului de cercetare în oftalmologie, Fundația pentru dezvoltarea oftalmologiei, Pozna Circulatory, Polonia.De asemenea, este expert în istoria oftalmologiei, cu peste 100 de articole publicate în acest domeniu. Este membru al Comitetului programului Aao Museum of Vision, curator al arhivei ESCRS și fondator al secțiunii de istorie de la EVER. Este președintele Societății poloneze de Istorie și Filosofie a medicinei și redactor-șef al Arhivelor de Istorie și Filosofie a medicinei și Historia Ophthalmologica Internationalis, singura revistă dedicată exclusiv istoriei oftalmologiei.

PRODUSUL nostru de EXCEPTIE in chirurgia cataractei-https://ridas.ro/produs/oertli-os4/
OERTLI OS4-Perfectiune si eleganta, viteza si precizie! Fiecare functie este exceptionala, instrumentul reactioneaza la cea mai fina miscare a pedalei, acesta tranformadu-se intr-o prelungire a mainii chirurgului.
Sistemul incorporeaza tehnologii inovatoare pana la cel mai fin detaliu. Conceput, dezvoltat si realizat de Oertli®, creatorul platformelor chirurgicale exceptionale!

https://theophthalmologist.com/subspecialties/the-ophthalmologists-time-machine-chapter-7

Lasă un răspuns