Rida Group`s Blog

Tomografia de coerență optică (OCT) a revoluționat imagistica retinei.

Tomografia de coerență optică (OCT) a revoluționat imagistica retinei. Tehnica nu numai că permite unui oftalmolog să vizualizeze toate straturile retinei la rezoluție înaltă, dar este, de asemenea, non-invazivă. Astfel, prin cartografierea modificărilor structurale ale retinei, multe boli retiniene pot fi diagnosticate și urmărite. OCT retinei oferă, de asemenea, o ușă – sau o fereastră – într-o lume dincolo de ochi; ca o extensie a sistemului nervos central, oferă informații despre sănătatea neurologică a țesuturilor neuronale și vasculare.
Pentru a demonstra acest lucru, oftalmologii de la Spitalul Universitar Bonn din Germania au conceput o modalitate de a utiliza OCT pentru a evalua modificările retinei care pot ajuta la detectarea și diagnosticarea bolii vaselor mici cerebrale (CSVD) mai devreme decât era posibil pana acum.
Principalele modificări structurale la pacienții cu CSVD par a fi urmatoarele: o scădere semnificativă a stratului de celule ganglionare și modificări ale grosimii stratului de fibre nervoase retiniene. Pe langa aceste modificari, și alte zone retiniene au avut modificări legate de aceasta patologie. Aceste modificări au fost urmarite independent de vârsta participantului, iar atunci când au fost grupate împreună, s-a putut realiza un profil specific CSVD sau altor boli neurodegenerative. În special, echipa a corelat, de asemenea, modificările straturilor retiniene cu leziunile de substanță albă măsurate prin RMN, care indică leziunile cerebrale cauzate în CSVD.
Riscul de a dezvolta CSVD la populația vârstnică este substanțial. Intr-un studiu efectuat pe aproximativ 1000 de persoane cu vârste cuprinse între 60 și 90 de ani, doar cinci procente au fost complet lipsite de leziuni ale materiei albe. Având în vedere legătura puternică dintre problemele vasculare și bolile neurodegenerative, împreună cu creșterea globală a condițiilor vasculare, posibilitatea de a urmări mai ușor modificările vasculare cerebrale devine din ce în ce mai importantă. Schimbarea diagnosticului și urmărirea CSVD de la aparatul RMN la indreptarea catre examinarea OCT ar aduce multe avantaje pacienților și sistemelor de sănătate.
Cu ajutorul unor cercetari suplimentare si a potențialului terapeutic indicat de folosirea AI, OCT (Tomografia in coerenta optica) ar putea permite introducerea unei noi grupe de pacienți pentru studiile clinice farmaceutice?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Suntem aici pentru tine!