Rida Group`s Blog

Stimularea noninvaziva a ochilor prezinta un potential ridicat in tratarea depresiei si a dementei.

O echipă de cercetatori care provin de la Universitatea din Hong Kong (CityU), Universitatea din Hong Kong (HKUMed) și Facultatea de Medicină LKS au descoperit că stimularea electrică a suprafeței ochiului poate îmbunătăți funcția cognitivă șin poate reduce simptomele depresiei in cazul animalelor ce au facut obiectul prezentului studiu.
Studiul a fost publicat în „Brain Stimulation and the Annals of the New York Academy of Sciences”.
Cea mai frecventă și gravă tulburare psihiatrică din lume este depresia majoră. Conform cercetărilor recente ale Organizației Mondiale a Sănătății, Pandemia COVID-19 a provocat o creștere accentuată a prevalenței anxietății și tristeții. Aproximativ un sfert dintre pacienți nu răspund suficient de bine la tratamentele existente.
Stimularea cerebrală profundă a cortexului prefrontal din creierul animalelor participante la studiu s-a dovedit a îmbunătăți funcția memoriei și a atenua simptomele depresive, potrivit cercetărilor publicate în 2015 de Dr.Lim Lee Wei, profesor asistent la școala de științe Biomedicale de la HKUMed și fost cercetător Lee Kuan Yew din Singapore.
Aceste efecte terapeutice au fost atribuite dezvoltarii celulelor în hipocampus, o regiune a creierului cunoscută a fi implicată în funcția de învățare și memorie. Această metodă, cunoscută și sub numele de stimulare profundă a creierului, necesită o intervenție chirurgicală pentru implantarea electrozilor în creier, care ar putea avea efecte adverse precum infecțiile și alte probleme postoperatorii.
In cadrul studiului, acestia au descoperit că stimularea electrică transcorneală sau TES s-a dovedit a avea efecte antidepresive semnificative și o cantitate de hormoni de stres mai mica in cazul animalelor folosite in cadrul cercetarii. TES este o stimulare noninvazivă a suprafeței corneene a ochiului. În plus, această metodă a stimulat producerea de gene necesare creșterii și dezvoltării celulelor creierului în hipocamp.
În studiile conexe, Yu Wing-shan, doctorand, și alți cercetători de la școala de științe Biomedicale de la HKUMed au analizat posibilitatea utilizării acestei strategii pentru a trata boala Alzheimer, o formă predominantă de demență care nu are un tratament la momentul actual.
Cercetătorii au descoperit că in cazul șoarecilor, această stimulare noninvazivă a crescut semnificativ funcția de memorie și a scăzut depozitele beta-amiloide în hipocamp, unul dintre simptomele bolii Alzheimer. Dr. Leanne Chan Lai-hang, expert în stimularea electrică a regiunilor creierului, a descris această cercetare: „stimularea electrică Transcorneală este o metodă neinvazivă dezvoltată inițial pentru tratarea bolilor oculare și ar fi o descoperire științifică majoră dacă ar putea fi aplicată pentru tratarea bolilor neuropsihiatrice.”
„Aceste descoperiri ale cercetării deschid calea pentru noi oportunități terapeutice de a dezvolta un tratament nou pentru pacienții care suferă de depresie rezistentă la tratament și demență. Cu toate acestea, trebuie efectuate studii clinice pentru a valida eficacitatea și siguranța”, a remarcat profesorul Chan Ying-shing.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Suntem aici pentru tine!